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INTERPRETATION IC 135-2016-20 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2016 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: October 30, 2019 

  
Request from:  Chris Howard, Schneider Electric.  800 Federal Street, Andover, Massachusetts. 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2016, Clauses 5.2.1.2, 9.7.1 and 19.4, regarding the requirements 
for devices to know the Maximum Conveyable APDU to remote networks 
 
Background:  Clause 19.4 outlines a procedure for a 'node' to determine the Maximum 
Conveyable APDU to a remote network and requires the node to cache the determined value.  
References in the Standard that refer to Clause 19.4 are found in Clause 5.2 (Segmentation) and 
9.7.1 (Routing of BACnet Messages from MS/TP).   
 
There are some inconsistencies in Clause 5.2.1.2 because Clause 5.2.1.2 (b) implies that a device 
must know the maximum APDU size conveyable to a remote network to choose an appropriate 
APDU size that will reach the recipient.  Yet, later in 5.2.1.2, the standard dictates that a 
requesting BACnet-user (client) must use the Max_APDU_Length_Accepted property of the 
remote peer's Device object and a non-requesting BACnet-user (server) must use the 'Max 
APDU Length Accepted' parameter in the confirmed request PDU.  For a routed message, there 
is a possibility that the two values determined by the device are not equivalent.   
 
The language in Clause 9.7.1 suggests that finding the maximum APDU size conveyable to a 
remote network is optional by stating: 
'Before sending large MS/TP frames, a sending device should determine whether a given 
destination network is reachable using large MS/TP frames.'   
This clause does not make any client/server distinctions regarding the 'sending device' nor does it 
make a distinction between segmenting and non-segmenting devices. 
 
There are two points of confusion here: 

1) When is it a requirement for a 'sending device' to determine the maximum APDU size 
conveyable to a remote network? 

2) To which device does the burden of finding the maximum APDU size conveyable to a 
remote network fall upon?  Is the 'sending device', the client, server, or router? 

 
Interpretation:  A requesting BACnet-user (client) is required to determine the maximum 
APDU size conveyable to a remote network when it receives a Message_Too_Long error in 
response to a confirmed-request-PDU.  A non-requesting BACnet-user (server) that supports 
segmentation must also determine the maximum APDU size conveyable to a remote network 
when it receives a Message_Too_Long error in response to a Complex-Ack and then segment the 
response accordingly.  Non-requesting BACnet-users that do not support segmentation are not 
obligated to determine the maximum APDU size conveyable to a remote network because they 
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are not able to control the size of a response, however, upon receiving a Message_Too_Long 
error response to a Complex-Ack, the device shall send an Abort PDU with a reason of 
Segmentation_Not_Supported to the requesting BACnet-user. 
 
Question:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer:  No. 
 
Comments:  The BACnet standard does not mandate any devices to determine the maximum 
conveyable APDU for remote networks. 
 


